Waarom WordPress gebruiken voor ontwikkelen community websites

YouzzleOnlangs hebben wij Youzzle opgeleverd. Youzzle is een community website waar mensen verhalen en gedichten kunnen plaatsen, delen, stemmen en reageren. Het is een mooi voorbeeld wat mogelijk is met WordPress. Vandaar een speciaal blog over de ontwikkeling van Youzzle.

Waarom WordPress?
Het beste en flauwste antwoord hierop is; waarom niet? WordPress is uitgegroeid tot een hoogwaardig CMS-systeem dat voortdurend in ontwikkeling is en daardoor altijd up-to-date is. En het heeft een uitstekende ingebouwde plugin structuur. Plugins kan je zien als mini hulpprogramma’s. Het geweldige is dat er voor bijna elk denkbare toepassing wel een (gratis) plugin beschikbaar is.

Registreren en inloggen met Facebook en Twitter
Bij steeds meer websites kan je registreren en inloggen met je Facebook- en/of Twitter ID. Erg handig. Bij Youzzle kunnen gebruikers zowel registreren als inloggen met hun Facebook of Twitter ID. Op zich is dit vrij makkelijk, aangezien zowel Facebook als Twitter een API hebben voor dergelijk gebruik. Bij Youzzle wordt na registratie automatisch een WordPress gebruiker account toegevoegd. Voor Facebook connect is het e-mailadres van de Facebook gebruiker ingesteld als de gebruikersnaam voor zowel e-mail als WordPress gebruiker. Als iemand inlogt, dan checkt de code of deze al voorkomt in de wp- gebruikers tabel, zodat er geen dubbele WordPress gebruikers kunnen voorkomen.
Twitter is echter een ander verhaal. De API van Twitter staat niet toe dat het e-mailadres van de Twittergebruiker achterhaald wordt. Dit hebben wij opgelost door de Twitter gebruikersnaam te gebruiken voor de aanmaak van de WordPress gebruikersnaam en e-mail.
Als laatste is het vereist dat gebruikers inloggen en registreren op de front-end. Hiervoor hebben we de plugin Theme My Login gebruikt.

Verhalen schrijven, inzenden en publiceren
Het schrijven en inzenden van verhalen is een basisfunctionaliteit van Youzzle. WordPress staat dit toe door het toekennen van gebruikersrollen als auteur en schrijver. Maar iedere gebruiker dient naar de front-end doorverwezen worden, zodat ze niet op het admin panel hoeven in te loggen om verhalen te schrijven. Dit hebben we gemaakt met behulp van de plugin TDO Mini-forms, een prima plugin met veel opties voor de admin. Wij hebben de code aangepast om te voldoen aan onze stylingwensen. Ook hebben we enkele handige functies zoals een WYSIWYG editor toegevoegd.
Nadat de gebruiker is geregistreerd en ingelogd kan hij direct en eenvoudig artikelen toevoegen. Op de postpagina kan de gebruiker kiezen om een foto up te loaden en/of een Youtube URL toe te voegen. Voor ieder verhaal moet aangegeven worden in welke categorie het thuishoort. Wanneer een verhaal is ingezonden, komt deze online nadat deze is goedgekeurd door de redactie van Youzzle. De auteur krijgt een bericht wanneer zijn/haar verhaal geaccepteerd is. Hetzelfde geld voor commentaren op een verhaal. Het is mogelijk om auteurs na een x-aantal geaccepteerde inzendingen, automatisch de status ‘vertrouwd’ te geven. Dit betekent dat inzendingen automatisch geplaatst worden, zonder goedkeuring van de redactie.

Andere handige functionaliteiten
In Youzzle zijn toplijsten van verhalen zichtbaar. Deze worden gegenereerd met gebruik van de plugin Popularity Contest. Door het toekennen van gewichten aan specifieke criteria kan Youzzle een eigen algoritme maken. Met de plugin Sharebar worden verhalen gedeeld. Het toekennen van een score aan een verhaal gebeurt met behulp van de plugin GD Star Rating.

Uiteraard mag een zoekfunctie op auteur niet ontbreken. Merkwaardig genoeg hebben we hiervoor geen plugin kunnen vinden. Vandaar dat we er zelf één gemaakt hebben.

Profielpagina
WordPress hooks is gebruikt om de profielpagina te creëren. Hier zijn gegevens van de auteur en een overzicht van de gepubliceerde verhalen te zien. Top auteurs worden bepaald door het aantal (goedgekeurde) inzendingen.

Samenvattend
Al met al was Youzzle uitdagend en fun om te maken. We hebben veel geleerd en kijken uit naar toekomstige updates om Youzzle nog beter te maken. En we zijn uiteraard erg benieuwd hoe Youzzle in de smaak valt.

Over de auteur:

Ik help internetondernemers meer te verdienen in minder (eigen) tijd door het outsourcen van webdevelopment. En het geven van trainingen aan internetondernemers om van hun bedrijf een geolied systeem te maken.

4 Comments

  1. Interessant artikel! Leuke tips! Kan je aangeven welke plugin je hebt gebruikt voor login via facebook. Ik zag dat je voor twitter, twitconnect hebt gebruikt. Kan aangeven waarom deze plugins en geen andere social login plugs.

    Kijk uit naar je reactie!

    Groet, Jack

    Posted maart 30, 2011 at 8:18 am | Permalink
  2. Thanks! We hebben http://www.justin-klein.com/projects/wp-fb-autoconnect gebruikt en wat kleine aanpassingen gedaan.

    Posted april 6, 2011 at 10:40 am | Permalink
  3. Wat een leuke website zeg die youzzle.nl !! zeer mooi logo ook met die pen. Ik ga ervan uit dat dit met wordpress is opgebouwd maar met welk theme juist?

    Ik kijk uit naar je antwoord
    doe zo verder…

    Posted juni 9, 2011 at 9:24 pm | Permalink

Reageer op dit bericht

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht om te kunnen reageren